Muzička škola Vatroslav Lisinski
:
Malo čudno, a potpuno savršeno:

Arhitekti iz MPLAN-a oblikuju grad Bjelovar na sjeveru Hrvatske. Njihov najnoviji projekt je nova muzička škola s posebnom zupčastom fasadom koja zamjenjuje tri privremena, prethodno raspoređena mjesta širom grada. Kroz blago pomaknutu složenu strukturu stvorili su idealne prostore za glazbeni razvoj mladih talenata.

Schräg von unten aufgenommene Perspektive der Musikschule in Bjevolar mit PREFA Zackenprofilfassade. Die Kombination aus schwarzen und aluminiumblanken Fassadenelementen sowie großen Glasfenstern verleiht dem Gebäude einen modernen und zeitgemäßen Stil.

Stvaramo životne prostore

MPLAN se ponovno ističe kao lokalni inovator. Ovaj tim arhitekata i inženjera odgovara na pitanja o urbanizmu i arhitekturi u Zagrebu i Bjelovaru. Njihovi projekti uključuju obiteljske kuće, vrtiće, škole i zdravstvene centre, s naglaskom na javne projekte. Hrvoje Malčić vodi tim od 18 članova. On vjeruje da arhitektura treba zadovoljiti interese investitora i korisnika, a istovremeno služiti javnom interesu.

Portrait des leitenden Architekten Hrvoje Malčić von der Musikschule in Bjevolar, Koratien

Vrijeme za promjenu

U Bjelovaru se također radi na takvom unapređenju. U prilično malom središtu staroga grada smještene su gradska i županijska uprava, podružnice ministarstava, arhivi i gradska knjižnica, kao i razne trgovačke djelatnosti, a prije svega javne ustanove. Grad puno investira u nove i rekonstrukcijske projekte, koji su većinom arhitektonski manje eksperimentalni i prvenstveno slijede tradicionalnu liniju. Kada imaju priliku stvoriti građevinu s modernim arhitektonskim jezikom poput glazbene škole Vatroslava Lisinskog, tim gospodina Hrvoja posebno se raduje. U predgrađu, udaljenom svega 20 minuta pješice od staroga grada, ona se ističe svojom korisnički orijentiranom cjelokupnom kompozicijom i aluminijskom ovojnicom koja privlači sve poglede.

Eine moderne mehrstöckige Musikschule in Bjevolar mit einer PREFA Fassade im Zackenprofil. Die Fassade ist teilweise in Schwarz und aluminiumblank gehalten und reflektiert das Sonnenlicht, während große Glasfenster für einen modernen Look sorgen. Im Hintergrund sind Wohngebäude und Bäume sichtbar.

Arhitektura za muziku

Građevina se sastoji od prizemnog dijela s ulaznom holom i administrativnim prostorima te četiri kata u kojima se nalaze učionice za nastavu teorije muzike, zborna dvorana, orkestralna dvorana, velika dvorana i prostori za individualnu nastavu. „Dizajn je bio značajno pogođen urbanističkim zahtjevima, budući da smo muzičku školu morali realizirati na relativno maloj parceli“, objašnjava Hrvoje Malčić o nastanku zgrade. „Povukli smo prizemlje unatrag kako bismo stvorili što više slobodnog prostora, a glavni volumen gornjih katova oblikovali smo tako da stvara dojam lebdenja. Problem prostora u zgradi riješili smo tako što smo u gornjim katovima smjestili isključivo učionice za individualnu nastavu, koje zauzimaju manje mjesta. Neparalelni zidovi unutar zgrade dijelom se odražavaju i na fasadi okrenutoj prema ulici, čime doprinose arhitektonskoj jedinstvenosti zgrade.“

Seitenansicht der Musikschule in Bjevolar mit einer modernen PREFA Fassade im Zackenprofil. Die Fassade ist in Schwarz und aluminiumblank gehalten, und die geometrischen Formen sorgen für ein markantes, minimalistisches Design.

Sitnice dizajna

Bilo da se radi o akustičnim panelima u prostorijama koji istovremeno služe kao dizajnerski elementi, ili o posebnoj fasadi od PREFA aluminija koja s dvije kontrastne boje ukazuje na različite volumene: muzička škola Vatroslav Lisinski živi unutra i van kroz svoje fine detalje. Dio zgrade koji sadrži dvorane arhitekti su obložili oblogom od zupčastog profila u crnoj boji. „Kako bismo izbjegli dojam težine, glavni volumen smo obložili istim profilom u nježno sjajnoj, prirodno poliranoj izvedbi. Tako aluminijska ovojnica ovisno o vremenskim uvjetima, dobu dana i godišnjem dobu stvara potpuno drugačiji dojam“, oduševljeno ističe Ana Rašan, jedna od uključenih arhitektica.

Nahaufnahme der PREFA Fassade einer Musikschule in Bjevolar mit Zackenprofil. Die Fassade besteht aus einer Kombination von schwarzen und aluminiumblanken Aluminiumoberflächen, die in der Sonne glänzen und das moderne Design unterstreichen.

PREFA na meti

Osim pouzdanosti i trajnosti aluminija, značajnu ulogu u odluci za odabir ovog proizvoda igrale su i estetske mogućnosti: „Kada nam je Filip Dubrovski iz PREFA-e predstavio uzorke, odmah smo se oduševili vertikalno zupčastim profilom s njegovim jasnim, oštrim linijama i složenošću površine koja se stvara. Bili smo sretni što smo mogli uvjeriti investitora u korištenje aluminija.“ Hoće li se i ubuduće inspirirati klijente na arhitektonska rješenja s aluminijem? Definitivno. Za arhitekte iz MPLAN-a razvoj u ovom smjeru polako, ali sigurno postaje sve vidljiviji.

Pressetext zum Download